Dla kogo dieta bezguletowa?!

Odżywianie, Porady, Styl życia, Zdrowie 2

Chociaż ostatnio wydaje się być modna, dieta bezglutenowa nie jest sposobem na zrzucenie brzuszka, ale dietą leczniczą, będącą jedyną możliwością powstrzymania objawów i dalszego rozwoju celiakii, wymagającą restrykcyjnego przestrzegania przez całe życie. Celiakia występuje u około jednego producenta populacji. Ostatnio, choć badania naukowe nie są jednoznaczne, ale nie wykluczają w tej chwili jej istnienia, mówi się o nieceliakalnej nietolerancji glutenu (NNG), która może dotyczyć nieco większej grupy ludzi. Nie u wszystkich deklarujących występowanie jej objawów pojawiają się obecne w celiakii przeciwciała. Wiele osób jednak zauważa poprawę po zmianie sposobu żywienia. Dieta bezglutenowa zdaniem coraz większej liczby lekarzy i dietetyków wskazana jest też u cierpiących na choroby autoimmunologiczne takie jak reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, choroba hashiomoto, czyli przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.

Gluten może zaostrzać stan zapalny, wywołany przez atak układu odpornościowego na własne tkanki organizmu. Innym jeszcze przypadkiem, który będzie wymagał zaleceń podobnych jak na diecie bezglutenowej jest alergia na pszenicę, a konkretnie na jej białka inne niż gluten. Przy czym te osoby mogą spożywać jęczmień i żyto, o ile nie są zanieczyszczone pszenicą, natomiast celiakia i nietolerancja glutenu wymaga wykluczenia także zawierających je produktów.

© Copyright 2018 Trójmiasto FIT